dissabte, 21 de desembre del 2013

RESUM BLOC 3: ANTIC RÈGIM

El conjunt de relacions socials, econòmiques i polítiques de les societats de l’Europa occidental entre els s. XVI i XVIII s’anomena Antic  Règim. I està caracteritzat per mantenir una societat estamental, un sistema econòmic basat en l’agricultura, ramaderia, treball artesà i cada vegada més, el comerç i per un sistema polític predominant, anomenat monarquia absoluta.
Però durant el s. XVIII va aparèixer un nou moviment anomenat il·lustració. Aquest pretenia que hi hagués la raó per sobre de tot, drets humans i la tolerància com a base de la convivència humana. També va desaparèixer la societat estamental i es van suprimir els gremis. I això ho va causar el poder dels privilegiats (règim senyorial) que provocava que la societat estigués molt reprimida.
Les revolucions burgeses van provocar una nova manera de pensar anomenada liberalisme revolucionari polític (separació de poders, sobirania nacional i suprimir antics privilegis) i liberalisme econòmic (suprimir gremis, l’estat no intervenia en l’economia i llei de l’oferta i la demanda).
A Espanya, tot va començar amb la fi de la guerra de successió amb la victòria de Felip V que va decidir reformar l’estructura política espanyola amb el sistema absolutista francès. I es va dur a terme a través del Decret de Nova Planta, on Espanya es convertia en un regne centralitzat. Més tard va impulsar la castellanització de la política i va crear les secretaries de despatx.
Altres reis que van haver-hi van ser: Lluis I que va continuar les reformes del seu pare Felip V, després hi va haver Carles III que va ser l’exponent màxim del despotisme il·lustrat a Espanya i finalment hi va haver Carles IV que va frenar les reformes del seu pare i va començar la Revolució Francesa.

Hi va haver un gran canvi en la cultura: en la primera meitat del s. XVIII, va triomfar el rococó que era un estil cortesà que va dur a l’exageració del barroc. Es caracteritzava per formes irregulars i cortesanes, decoració fastuosa, escenes aristocràtiques i colors clars i pastels. En canvi, a la segona meitat del s. XVIII, va aparèixer el neoclassicisme. Es va originar per l’esgotament del barroc i buscava l’equilibri i simetria, línies rectes i solidesa.